Dyson Vassilias
hello@novarepublika.bg
Варна, България
02/12/2024

Увеличава ли козето сирене холестерола

Увеличава ли козето сирене холестерола

Увеличава ли козето сирене холестерола?

Да имате висок холестерол означаваше да ограничите диетата си и да се откажете от много храни, които са от съществено значение за някои от нас в ежедневието ни, като сиренето. Доскоро се смяташе, че яденето на козе сирене повишава холестерола. Обаче скорошни проучвания показват, че това не е така.

Сиренето не влияе на холестерола

Според проучване, проведено от Испанската федерация по хранене, храна и диететика (FESNAD), координирано от д-р Емилио Рос, консумацията на сирене помага за намаляване на кръвното налягане и не повлияват нивата на холестерола, както се смяташе преди.

Причината за тази промяна е, че експертите са доказали, че високомаслените ферментирали млечни продукти не са вредни. Изследванията показват, че „по отношение на млечните продукти има ясни доказателства, че наситените мазнини, които съдържат, са неутрални или дори леко намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет“. Според La Vanguardia, добави д-р Рос, „умереността и разнообразието са в основата на храненето“.

И така, има ли холестерол в козето сирене?

Не, както видяхме в споменатото изследване, консумацията на сирене не е вредна за холестерола, независимо от вида.

Някои сирена обаче са по-полезни за здравето от други и такъв е случаят с козите сирена.

Техните свойства включват:

  1. Козето сирене има ниско съдържание на мазнини, калории и холестерол.Има по-малко калории и наситени мазнини от сиренето от краве мляко. Което го прави по-подходящо за диети с ниско съдържание на мазнини и холестерол.
  2. Козето сирене е по-лесно за смилане от тялото ни. Козето мляко има по-малко лактоза и мастни частици от кравето мляко. Което прави тези видове сирена идеални за деца и хора със стомашно-чревни проблеми или непоносимост.
  3. Козето сирене е заредено с хранителни вещества: то съдържа витамини A, D, K, калий, желязо и фосфор, наред с други, и има ниско съдържание на натрий. Всички тези фактори го правят по-препоръчително от сирената от краве мляко.Дори е препоръчително за борба с анемия или някои респираторни проблеми.
  4. Съдържа високи нива на пробиотици и по-малко хормони. Помага за подобряване на чревната флора и имунната система. Също така подобрява усвояването на калций и синтезират витамин B. Нивата на хормони и добавки в тези кози сирена са по-ниски от тези в сирената, направени от краве мляко.

Затова не е нужно да се отказвате от козето сирене, защото то не само не е лошо за холестерола, но е и полезно за тялото ни.

Comments are closed.