Dyson Vassilias
hello@novarepublika.bg
Варна, България
17/07/2024

Съвети за съхранение на суха храна за котки

Съхранявайте храната за котки на сухо място

Важно е суха храна за котки да се съхранява на закрито и да не се оставя навън. Сухите дажби са непретенциозни към условията на съхранение, но това правило трябва да се спазва.

Защо: така че суха храна да се съхранява по-дълго и да не се разваля. Ако е твърде влажно на закрито или на открито, храната може да мухляса и да стане негодна за консумация. Голямата чанта ще трябва да бъде изхвърлена. Във влажна среда храната може да мухляса и да трябва да се изхвърли.

Пазете сухата храна за Вашата котка от слънчева светлина и топлина. Трябва да съхранявате суха храна за котки далеч от слънчева светлина и източници на топлина: радиатори, тръби за топла вода, печки и т.н.

Защо: под въздействието на слънцето и високата температура гранулите от суха храна за котки изсъхват и губят полезни съставки. Вече има само около 10% влага и ако се изпари, тогава гранулите стават твърде твърди. Най-вероятно домашният любимец просто ще откаже да ги яде. Сухите гранули са травматични и могат да увредят венците и зъбите на животното.

Експертно мнение

Как да подготвим котка за пътуване до страната Купете резервоар за съхранение на фураж. По-добре е гранулите да се изсипят в резервоар с плътно затварящ се капак. Това помага да се запази свежестта и качеството на фуража след отваряне на опаковката.

Защо: резервоарът запазва миризмата на храна по-добре и в отворена торба бързо изчезва. Животното може да откаже да яде храна, която не мирише на нищо.

Комбинирайте сухи и мокри храни за котката Ви

За разнообразна храната за котките, докато сте на вилата, може да я комбиниратъе, заедно със суха храна, си струва да давате и мокра храна. Ежедневната комбинация от тези диети е удобна и здравословна схема за хранене на котката Ви.

Защо: сухата храна се грижи за устната кухина на животното – гранулите почистват зъбите, премахват плаката от тях и предотвратяват появата на зъбен камък. Фибрите в състава подобряват храносмилането и функционирането на стомашно-чревния тракт. Мократа котешка  храна е умерено калорична и не провокира наддаване на тегло. Те съдържат много течности, което е добра превенция на развитието на уролитиаза.

 

Не съхранявайте покрита мокра котешка храна в хладилника

По-добре е да съхранявате мократа котешка храна не в хладилника, а на стайна температура и далеч от източници на топлина. Така е правилно.

 

Защо: Котките не обичат да ядат студена храна и това не е от полза за тяхното здраве. Съхранението при стайна температура в затворени опаковки не вреди на мокрите дажби – храната  за котки е стерилизирана във фабриката, така че се запазва добре и е без никакви консерванти.

Comments are closed.