Ролята на глутатиона в организма

Ролята на глутатиона в организма. Глутатионът е невропротектор. Мозъчните клетки съставляват само 2% от общото телесно тегло, но използват приблизително 20% от общия кислород, който тялото получава по време на дишането. По време на окислителния метаболизъм се генерират реактивни кислородни видове, които разрушават тъканите. „Коренът“ на болестите на Алцхаймер, Паркинсон и Хънтингтън е хроничният оксидативен стрес, което означава, че неутрализирането на свободните радикали е най-важната задача на глутатиона.
Ролята на глутатиона в организма.
Например, при плъхове, в експеримент от 2018 г. – „Изчерпване на глутатион: Начална точка на мозъчен метаболитен стрес, невровъзпаление и когнитивно увреждане при плъхове“, изчерпването на резервите на глутатион води до увеличаване на клетъчното разрушаване във всички области на мозъка, както и като намаляване на пространствената памет.
Авторите на изследването заключават, че повишеното производство на реактивни кислородни видове в резултат на понижени нива на глутатион е основна причина за невронален метаболитен стрес, промени в синаптичната сигнализация и когнитивно увреждане.
В допълнение към всичко по-горе, високите нива на глутатион:
- глутатионът забавя процеса на стареене, разрушаването на костната тъкан, предотвратява появата на депресия;
- използва се при лечение на психични разстройства, патологии на дихателната система; намалява риска от инсулт и инфаркт;
- предотвратява разрушаването на чернодробните и бъбречните клетки;
- предпазва чревната лигавица;
- стабилизира нивото на емоционален стрес;
- глутатионът помага при лечение на аутизъм, диабетни усложнения, рак, СПИН, кистозна фиброза, ревматоиден артрит, акне и други кожни проблеми;
- предотвратява глаукома и катаракта;
- Глутатионът играе водеща роля в детоксикацията и премахването на канцерогените + контролира апоптозата.
В кои храни се съдържа глутатион и Ролята на глутатиона в организма?
Силата, с която глутатионът помага на тялото ни, се определя от количеството сяра, което съдържа. Сярата привлича всички вредни вещества, по-специално токсини и свободни радикали.
Ето защо от всички хранителни продукти трябва да се обърне специално внимание на:
- всички кръстоцветни зеленчуци: броколи, карфиол и брюкселско зеле;
- чесън и лук;
- яйца;
- ядки и бобови растения;
- животински продукти (риба, пилешко, пуешко);
- спанак, авокадо, тиква;
- аспержи.
Ако не можете да си набавите тези храни или ако не харесвате нищо от този списък (особено лук и чесън), тогава можете да компенсирате и допълните своя собствен глутатион с липозомни глутатионови добавки.
Именно липозомният глутатион се счита за най-оптималния за нашето тяло. Липозомите са малки мастноподобни капчици, които са много подобни на клетъчните мембрани. И същите тези мембрани защитават съдържанието на липозомите по време на процеса на храносмилане.
Следователно глутатионът, опакован в защитна бариера под формата на липозомни капсули, се усвоява много по-добре от обикновената форма. Освен това липозомният глутатион се приема много добре от бъбреците, сърцето, мозъка, белите дробове, кожата и тънките черва.