Dyson Vassilias
hello@novarepublika.bg
Варна, България
14/06/2024

Профил на Совиньон блан

Профил на Совиньон блан

Профил на Совиньон Блан: Вкус и характеристики

Профил на Совиньон блан – грозде за бяло вино от западна Франция, което сега се отглежда успешно в нововъзникващи и утвърдени винарски региони по целия свят.

От сорта се получават леко оцветени, ароматни сухи бели вина със свежа киселинност. Синоними: Fumé Blanc, Sauvignon Bianco, Muskat-Silvaner, Muskat-Sylvaner.

Произход на Совиньон Блан

Историите за произхода на Совиньон Блан изобилстват, въпреки че по-новите теории поставят сорта като кръстоска между Траминер и Шенен Блан, вероятно в долината на Лоара.

Независимо от това, географското разпространение и гъвкавостта на Совиньон Блан означава, че се среща в редица стилове, от класически сухи бели вина до; индивидуални, силно ароматни международни интерпретации; до ароматно сладки, ботритизирани вина.

Къде се отглежда Совиньон Блан?

Все още има дискусии относно действителния произход на Совиньон Блан, като Бордо и Лоара твърдят, че са родината на гроздето.

Универсалността на гроздето означава, че неговите региони и стилове са изключително разнообразни, както във Франция, така и в международен план.

Совиньон блан в лозето

Сравнително здрава, енергична лоза (което обяснява нейната популярност сред лозарите), совиньонът се адаптира лесно към всякакви среди за отглеждане.

Тъй като узрява рано, може да се отглежда в сравнително хладен климат – родината му в Лоара е най-очевидният пример – докато естествено високата му киселинност му позволява да запази ниво на свежест дори в по-топлите райони.

Въпреки това, за да се постигне истинското, напредващо излъчване, което най-добре характеризира виното Совиньон Блан, е необходим по-хладен тероар. В идеалния случай с постоянно ярко слънце и период на суха реколта.

Заедно с каберне фран, совиньонът е и родителят на сорта Бордо, тъмнокожият каберне совиньон. И двамата са енергични производители, които произвеждат щедри добиви и са склонни да произвеждат прекалено гъсти сенници в по-хладен климат.

Както родителят, така и потомството вече са станали два от най-широко засадените сортове лози в света.

Вкусовият профил на Совиньон Блан

Ключовата точка за продажба на Совиньон Блан е неговата простота – вкусовете рядко остават скрити на заден план.

Освен това има особено тясна връзка между възприеманите вкусове и техните дескриптори, което прави Совиньон Блан идеалното вино, с което да започнете уроците по дегустация на вино.

Вината обикновено са доста чисти и ярки, въпреки че по-отлежалите екземпляри могат да придобият по-златист оттенък.

Аромат

Класическите аромати на Совиньон Блан варират от трева, коприва и аспержи до зелени ябълки и цариградско грозде и до по-езотерични нотки като котешка пика, листа от касис и кремък.

В регионите на Новия свят и по-топъл климат, ароматите могат да проникнат в по-тропическите райони и включват грейпфрут, манго и карамбола (звезден плод).

На тиолите (като 4-метил-4-меркаптопентан-2-он или 4-ММР) и метокпиразините (свързани с нотки на зелен пипер) обикновено се приписва, че придават на Совиньон Блан уникалните му зелени, тревисти аромати, особено в Марлборо совиньон блан.

Вкус

Всъщност Совиньон блан произвежда вина с леко до средно тяло и високи киселинни нива с умерен алкохол.

Обикновено се смята, че производителите, които желаят да усложнят, ще трябва да работят в лозето, за да ограничат добивите. Наред с това, разбъркването на утайката (батонаж) може да придаде допълнително тяло на вината.

В по-комерсиалните примери с ранно освобождаване високата, продължителна киселинност често се уравновесява от ниски до умерени нива на остатъчна захар.

Comments are closed.