Плодове асаи – ценности и рецепти
В плодовете на асаи се съдържа сравнително малко захар. Това подпомага по-добрата мозъчна функция, дава сдопълнително ила, укрепва имунната система и сърдечно-съдовата система също.
Също така не е изненадващо, че плодовете на асаи често се наричат зрънцето на красотата и загубата на тегло.
Плодове асаи – рецепти
Смути купа асаи
Известното в света смути “Acai Bowl” всъщност е просто много гъсто смути с плодове на асаиi, сервирано в купа. За да приготвите купа асаи, замразеното пюре или прах от асаи се смесва с други любими плодове, като банан, и се сервира с кокос, мюсли, ягоди, мед или други топинги.
Ето и няколко рецепти тук:
Опция 1
½ чаша гъсто кисело мляко (като кокосово кисело мляко?
2 пресни или замразени банана
1 супена лъжица плодове на асаи на прах
¼ чаша обикновена или кокосова вода
Добавки: сурови какаови зърна, както и горски плодове.
Вариант 2
2 пресни или замразени банана
½ чаша замразени ягоди
1 супена лъжица плодове на асаи на прах
½ чаша кокосова вода или бадемово мляко
Сервирайте с любимите си топинги.
Можете да закупите лиофилизирани плодове асаи на прах в онлайн магазин.
Още опции за добавки:
Пресни плодове: ягоди, боровинки, банан, манго.
За подсладяване: мед, гранола
Суперхрана и сушени плодове: какаови зърна, годжи бери, черници.
Ядки: препечени бадеми, бразилски орехи, кокосови стърготини в количество на вкус.
Плодовете на асаи – всичко полезно за тях
Екзотичните плодове асаи узряват върху палма от рода Euterpe. Диви дърветата с плодове на асаи растат в Бразилия по бреговете на реките. Местните жители също ги отглеждат специално. Палмата има необичаен външен вид; издънки, подобни на храст, богати на плодове, се насочват към земята. Формата на плодовете наподобява тъмно лилаво грозде. От древни времена асаи са били важен източник на полезни елементи за коренното население на Амазонка. Съставът на плодовете е богат на мощни антиоксиданти, минерали, витамини и растителни мазнини. Вкусът на зрънцето е различен за всеки, за някои наподобява малини, шоколад или ядки. За да получите всички хранителни вещества, плодовете трябва да се консумират прясно набрани или през целия ден.