Dyson Vassilias
hello@novarepublika.bg
Варна, България
14/06/2024

Кои са отличителните черти на персийските килими?

За да избегнете деформация, образуване на неприятна миризма на гниене и мухъл, обезцветяване, загрубяване на купчината, не се препоръчва използването на големи количества вода при почистване на персийските килими.

За запазване на външния вид на продукта, купчината се обработва с апарат с меки цилиндрични четки.

Основните отличителни черти на персийските килими

По-голямата част от ориенталските и персийските килими принадлежат на културата на исляма. Подобно на други видове изкуство, килимарството заимства и преплита египетски елементи с древни, персийски с византийски, комбинирайки ги в един стил.

Значително място в украсата на ориенталските шедьоври се отделя на символа. Всеки геометричен, растителен и животински мотив е имал и има своя символна обосновка.

Изобразяването на хора и животни е забранено от мюсюлманската доктрина. Въпреки това, в някои области, в определени периоди от време, тази забрана е била нарушавана (за персийски и кавказки продукти).

Материалите за изработване на продукти в Персия са били вълна или коприна в вътъка, памук и по-рядко вълна в основата.

Също така отличителна черта на тези композиции са цветовите комбинации. Според тях можете да определите конкретен регион на Иран:

Тебриз: преобладаването на червени, сини и кремави цветове, които са незаменими за продуктите от този регион;

Qom: не се ограничава до цветове;

Nain: обикновено се използват синьо-зелени, салатени нюанси;

Исфахан: ярки цветове.

 

В момента килими се произвеждат в Иран и Азербайджан.

Препоръки за избор на персийските килими

Най-често персийските килими се купуват в магазин въз основа на естетическо възприятие и без да се отчита практичността на продукта. Е, продавачът все още е подранил, той е загрижен само за самия факт на продажбата. Въз основа на нашия опит можем да ви дадем няколко съвета за извършване на разумна покупка.

Почистване на персийските килими

Видът на килима по отношение на състава оказва голямо влияние върху експлоатационния живот и възможността за почистване. Вълнените се почистват най-добре, синтетичните са малко по-лоши, вискозата и коприната се почистват зле.

Ако все още харесвате вискоза, тогава обърнете внимание на състава и цвета. В момента в ежедневието има различни видове смесени композиции с ацетатни влакна, вълна и коприна. Но едно нещо е постоянно: колкото по-дебел е килимът, толкова по-капризно се държи при почистване. Що се отнася до цвета, имайте предвид, че светлите или плътните цветове се почистват много по-зле от цветните им колеги. Не препоръчваме вискоза на собствениците на домашни любимци.

Дължината на купчината също е важен фактор. Колкото по-дълго, толкова по-зле се почиства и разресва. Понякога дори нокаутирането на специално оборудване не се справя.

Лепилната основа на килима, поради своята сложност и капризност, винаги увеличава цената на химическото чистене. Лепилото не харесва вода и разтворители, килимът започва да се разпада и издава цветни петна по повърхността на купчината. Така че премахването на миризмата на урина, например, може да бъде много трудно, може би дори невъзможно. Ако имате домашен любимец или малки деца, тогава внимавайте и с лепилната основа.

Топ оферти за персийските килими тук.

Comments are closed.