Dyson Vassilias
hello@novarepublika.bg
Варна, България
12/02/2025

Още за използването на айряна и неговите свойства

айряна

Още за използването на айряна: Тайните на неговите свойства

При ухапване от змия се връзвал турникет, на мястото на раната се правел дълбок разрез и отгоре се изливал айран като антисептик. Напитката става зеленикава при взаимодействие с отровата и я извежда от тялото.

Айрянът и кефирът са ферментирали млечни напитки, които се приготвят чрез ферментация, но съставът им е различен. За производството на кефир се използва закваска от кефирни зърна. Оказва се гъсто и леко кисело на вкус.

Айрянът има по-течна текстура и мек солен вкус без киселинност. В допълнение, тази напитка има ниска киселинност и повече пептонизирани протеини, така че се счита за по-диетична.

Съдържание на калории и хранителна стойност на айрян

Калоричното съдържание и хранителната стойност на айрана може леко да варира в зависимост от производителя и основата на напитката. 100 г айрян съдържа приблизително:

  • Килокалории – 41
  • Белтъчини – 2гр
  • Въглехидрати – 3 g
  • Калций – 82 mg
  • Калий – 106 mg
  • Натрий – 159 mg
  • Холестерол – 9 mg

Ползи от айряна: 5 свойства

Айрянът се счита за лесно смилаема напитка с високо съдържание на витамини.

1.Подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система и помага при превенцията на бъбречни заболявания

Айрянът съдържа много калий.

Това вещество има съдоразширяващ ефект и може да намали риска от инсулт. Има също проучвания, които показват, че намаляването на нивата на калий в организма увеличава риска от бъбречно заболяване.

Следователно айрянът може да бъде полезен за попълване на този микроелемент в организма.

2.Възстановява водно-солевия баланс

Когато приготвяте айрян, добавете щипка сол. Благодарение на това напитката айрян ще съдържа много електролити. Това помага за утоляване на жаждата и предотвратява дехидратацията.

3.Подобрява работата на червата

При липса на хронични заболявания айрянът спомага за подобряване на храносмилането благодарение на млечната киселина, пробиотиците и фибрите, които подпомагат метаболизма и усвояването на полезните елементи.

4.Укрепва костите и зъбите

Млечните продукти са богати на калций и айрянът не прави изключение.

Той поддържа здрави кости и зъби, а също така има благоприятен ефект върху клетките и тъканите, които се нуждаят от този витамин, като сърцето и мускулите.

5.Диетична напитка

Съдържанието на мазнини и общите калории в айряна са доста ниски. Благодарение на пробиотиците и протеините, напитката може да утоли глада, така че може да бъде добра алтернатива на лека закуска.

Comments are closed.