Още за използването на айряна и неговите свойства

Още за използването на айряна: Тайните на неговите свойства
При ухапване от змия се връзвал турникет, на мястото на раната се правел дълбок разрез и отгоре се изливал айран като антисептик. Напитката става зеленикава при взаимодействие с отровата и я извежда от тялото.
Айрянът и кефирът са ферментирали млечни напитки, които се приготвят чрез ферментация, но съставът им е различен. За производството на кефир се използва закваска от кефирни зърна. Оказва се гъсто и леко кисело на вкус.
Айрянът има по-течна текстура и мек солен вкус без киселинност. В допълнение, тази напитка има ниска киселинност и повече пептонизирани протеини, така че се счита за по-диетична.
Съдържание на калории и хранителна стойност на айрян
Калоричното съдържание и хранителната стойност на айрана може леко да варира в зависимост от производителя и основата на напитката. 100 г айрян съдържа приблизително:
- Килокалории – 41
- Белтъчини – 2гр
- Въглехидрати – 3 g
- Калций – 82 mg
- Калий – 106 mg
- Натрий – 159 mg
- Холестерол – 9 mg
Ползи от айряна: 5 свойства
Айрянът се счита за лесно смилаема напитка с високо съдържание на витамини.
1.Подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система и помага при превенцията на бъбречни заболявания
Айрянът съдържа много калий.
Това вещество има съдоразширяващ ефект и може да намали риска от инсулт. Има също проучвания, които показват, че намаляването на нивата на калий в организма увеличава риска от бъбречно заболяване.
Следователно айрянът може да бъде полезен за попълване на този микроелемент в организма.
2.Възстановява водно-солевия баланс
Когато приготвяте айрян, добавете щипка сол. Благодарение на това напитката айрян ще съдържа много електролити. Това помага за утоляване на жаждата и предотвратява дехидратацията.
3.Подобрява работата на червата
При липса на хронични заболявания айрянът спомага за подобряване на храносмилането благодарение на млечната киселина, пробиотиците и фибрите, които подпомагат метаболизма и усвояването на полезните елементи.
4.Укрепва костите и зъбите
Млечните продукти са богати на калций и айрянът не прави изключение.
Той поддържа здрави кости и зъби, а също така има благоприятен ефект върху клетките и тъканите, които се нуждаят от този витамин, като сърцето и мускулите.
5.Диетична напитка
Съдържанието на мазнини и общите калории в айряна са доста ниски. Благодарение на пробиотиците и протеините, напитката може да утоли глада, така че може да бъде добра алтернатива на лека закуска.