Dyson Vassilias
hello@novarepublika.bg
Варна, България
17/07/2024

Огнезащитна боя: състав, приложение и ефект

Огнезащитна боя

Огнезащитна боя: Как да приложим?

Нанасянето на огнезащитна боя върху повърхността запазва здравината на строителните конструкции в случай на пожар, помага да се избегне срутване и запазва рамката.

Противопожарната защита на металните елементи на цехове, складове и административни сгради е задължителна за всички промишлени и граждански съоръжения.

Без огнезащитно покритие металните продукти се деформират и нагряват под въздействието на високи температури, което води до пожар на близки предмети.

Нанасянето на огнезащитни бои върху повърхността запазва здравината на строителните конструкции в случай на пожар, помага да се избегне срутване и запазва рамката.

Противопожарната защита на металните елементи на цехове, складове и административни сгради е задължителна за всички промишлени и граждански съоръжения.

В допълнение към огнезащитните бои се използват и други по-трудоемки варианти за пожарна безопасност – облицовка с топлоустойчиви плоскости, шпакловка на стените и таваните на сградата със специални съединения.

Нанасянето на огнезащитна боя е най-простият и ефективен начин за защита на обекти от срутване по време на пожар. Тъй като са необходими само боя, ръчни или механични инструменти и работници. При шпакловка на стени са необходими повече материали, техника, хора и време за изпълнение.

От какво са съставени огнезащитните бои и как съставът им влияе на нивото на огнеустойчивост?

Огнезащитните бои за метали включват филмообразуващи, карбонизиращи, пенообразуващи компоненти, киселини на минерална основа и техните производни.

Филмообразуващите състави включват бои на базата на силикони, епоксидни смоли, акрилни и стиренови композити.

Карбонизиращите състави включват съединения с голямо съдържание на въглерод, например дипентаеритритол, пентаеритритол и др.

Широко използвани са покрития на базата на неорганична фосфорна киселина, амониеви съединения с фосфор и профора (състави на базата на урея, меламин). Такива бои се пенят добре поради отделянето на газообразни вещества при високи температури.

Какво е дейстието на огнезащитните бои

Огнезащитна боя – тя се нанася лесно върху грунда, залепва добре и изсъхва бързо и има добра устойчивост на топлина.

Принципът на действие на топлоустойчивите състави е следният: при нормални температури съставът на боята е неутрален към околната среда, когато продуктът се нагрява, защитният слой боя изгаря, образувайки специален филм, който предотвратява нагряването.

При продължително излагане на високи температури покритието се втвърдява, отделяйки газове и вода, които отслабват огъня.

Comments are closed.