Dyson Vassilias
hello@novarepublika.bg
Варна, България
28/05/2024

Какво е NAD+ и защо е важен?

Какво е NAD+ и защо е важен?

NAD+ е от съществено значение за създаването на енергия в тялото и регулирането на основните клетъчни процеси. Ето защо е толкова важно, как е открито и как можете да получите повече от него.

NAD+, или никотинамид аденин динуклеотид, е критичен коензим, открит във всяка клетка в тялото ви, и участва в стотици метаболитни процеси. Но нивата на NAD+ намаляват с възрастта. NAD+ има два основни набора от реакции в човешкото тяло: помага за превръщането на хранителните вещества в енергия като ключов играч в метаболизма и работи като помощна молекула за протеини, които регулират други клетъчни функции. Тези процеси са изключително важни.

Кога е открит NAD+

Отворете всеки учебник по биология и ще научите за NAD+, което означава никотинамид аденин динуклеотид. Това е критичен коензим, открит във всяка клетка в тялото ви, който участва в стотици метаболитни процеси като клетъчна енергия и митохондриално здраве. NAD+ работи усилено в клетките на хора и други бозайници, дрожди и бактерии, дори растения.

Учените знаят, откакто е открит за първи път през 1906 г. и оттогава нашето разбиране за важността му продължава да се развива. Например прекурсорът на NAD+ ниацин играе роля в смекчаването на пелаграта, фатална болест, която измъчва американския юг през 1900 г. Учените по това време установиха, че млякото и маята, които съдържат прекурсори, облекчават симптомите. С течение на времето учените са идентифицирали няколко прекурсора – включително никотинова киселина, никотинамид и никотинамид рибозид, между другото – които използват естествени пътища, водещи до NAD+. Мислете за прекурсорите като за различни маршрути, по които можете да стигнете до дестинация. Всички пътеки ви отвеждат до едно и също място, но с различни видове транспорт.

Колко мощен

Наскоро NAD+ се превърна в ценена молекула в научните изследвания поради централната си роля в биологичните функции. Научната общност проучва как веществото се свързва със забележимите ползи при животните, които продължават да вдъхновяват изследователите да пренесат тези открития на хората. И така, как точно веществото играе толкова важна роля? Накратко, това е коензим или „помощна“ молекула. Свързваща се с други ензими, за да помогне за предизвикване на реакции на молекулярно ниво.

Но тялото няма безкраен запас от NAD+. Всъщност то всъщност намалява с възрастта. Историята на изследването на веществото веще и скорошното му установяване в научната общност отвори вратите за учените. Те могат да изследват поддържането на нивата и получаването на повече от веществото.

Повече можете да прочетете тук.

Comments are closed.