Dyson Vassilias
hello@novarepublika.bg
Варна, България
28/05/2024

Какво е сирене халуми?

сирене халуми

Халуми – информация

Сирене Халуми е вкусно сирене от кипърската кухня, широко известно в Европа.

Това младо бяло сирене прилича на консистенция на моцарела и има леко солен вкус. Особеното при готвенето на халуми е, че поради високата си точка на топене може да се изпържи до апетитно тъмно златисто кафяво.

Халуми е вкусно както сурово, така и сготвено. Добре е в комбинация с пресни зеленчуци, месо, риба и морски дарове.

Ето едно добро предложение за сирене халуми

Съставки:

Сирене халуми

200 г зехтин– 3 с.л. л.

Листа спанак от екоферма  – 100 гр. (приблизително)

Кедрови ядки – 20 гр.

Домати – 2 бр.

Чесън – 2 скилидки

Сол – на вкус

Черен пипер смлян – на вкус ⠀

За дресинга: зехтин – 60 мл; Лимонов сок – 2 с.л.; Мед ” – 1 ч.л. Сол на вкус.

Инструкции за приготвяне на сирене халуми:

Стъпка 1: Нарежете сиренето Халуми на тънки парчета с дебелина 1-1,5 см.

Стъпка 2: Загрейте тиган с дебело дъно или скара, добавете олио, сол, черен пипер и тънко нарязан чесън.

Стъпка 3: След 1 минута извадете чесъна от тигана и внимателно поставете сиренето халуми в останалото масло. Запържете сиренето халуми на силен огън за 1 минута от всяка страна. Можете лесно да изпържите сирене халуми върху решетка за месо. За да направите това, трябва да го нарежете по-дебело, на парчета с дебелина около 1,5 см. Във всеки случай сиренето ще се окаже нежно и ароматно с хрупкава златиста коричка.

Стъпка 4: Смесете всички съставки за дресинга до гладкост.

Стъпка 5: Поставете листа спанак и едро нарязани домати върху голяма чиния. По желание към спанака може да добавите и други зелении. Поставете препеченото сирене халуми отгоре. Полейте с дресинга, поръсете с кедрови ядки и сервирайте веднага!

Сиренето трябва да се яде горещо. Нежно отвътре и хрупкаво отвън – това сирене няма да ви остави безразлични!

Comments are closed.