Какво е сирене халуми?
Халуми – информация
Сирене Халуми е вкусно сирене от кипърската кухня, широко известно в Европа.
Това младо бяло сирене прилича на консистенция на моцарела и има леко солен вкус. Особеното при готвенето на халуми е, че поради високата си точка на топене може да се изпържи до апетитно тъмно златисто кафяво.
Халуми е вкусно както сурово, така и сготвено. Добре е в комбинация с пресни зеленчуци, месо, риба и морски дарове.
Ето едно добро предложение за сирене халуми
Съставки:
Сирене халуми
200 г зехтин– 3 с.л. л.
Листа спанак от екоферма – 100 гр. (приблизително)
Кедрови ядки – 20 гр.
Домати – 2 бр.
Чесън – 2 скилидки
Сол – на вкус
Черен пипер смлян – на вкус ⠀
За дресинга: зехтин – 60 мл; Лимонов сок – 2 с.л.; Мед ” – 1 ч.л. Сол на вкус.
Инструкции за приготвяне на сирене халуми:
Стъпка 1: Нарежете сиренето Халуми на тънки парчета с дебелина 1-1,5 см.
Стъпка 2: Загрейте тиган с дебело дъно или скара, добавете олио, сол, черен пипер и тънко нарязан чесън.
Стъпка 3: След 1 минута извадете чесъна от тигана и внимателно поставете сиренето халуми в останалото масло. Запържете сиренето халуми на силен огън за 1 минута от всяка страна. Можете лесно да изпържите сирене халуми върху решетка за месо. За да направите това, трябва да го нарежете по-дебело, на парчета с дебелина около 1,5 см. Във всеки случай сиренето ще се окаже нежно и ароматно с хрупкава златиста коричка.
Стъпка 4: Смесете всички съставки за дресинга до гладкост.
Стъпка 5: Поставете листа спанак и едро нарязани домати върху голяма чиния. По желание към спанака може да добавите и други зелении. Поставете препеченото сирене халуми отгоре. Полейте с дресинга, поръсете с кедрови ядки и сервирайте веднага!
Сиренето трябва да се яде горещо. Нежно отвътре и хрупкаво отвън – това сирене няма да ви остави безразлични!