Dyson Vassilias
hello@novarepublika.bg
Варна, България
14/06/2024

Защо е нужно да предаваме кола за скрап?

кола за скрап

Коли за скрап

Една износена, изпълнила ролята си кола за скрап и имате ли нужда от основателна причина, за да дерегистрирате автомобил и това може да е рециклиране. Разказваме ви как да бракувате кола, какви документи са необходими за това и как работи държавната програма за рециклиране на автомобили.

За да може една кола да отиде за скрап трябва да има няколко свойства:

  • да е над 10 години;
  • да е собственост на собственика повече от година;
  • се бракува в комплект с двигател, скоростна кутия и акумулатор.

За съжаление, в момента държавната програма за рециклиране е завършена, но е необходимо да се изхвърли старата кола. Казваме ви защо да го направите, какво ви е необходимо за това и как да получите отстъпка при закупуване на нова кола.

Защо е нужно да предаваме колите за скрап?

С приключването на държавната програма рециклирането престава да изглежда като печеливш бизнес. Това обаче не е така, защото помага да се отървете от редица проблеми и да предотвратите появата на нови.

Случва се колата да се повреди с течение на времето, да попадне в катастрофа, след което е по-лесно да си купите нова кола или изисква огромни разходи, докато не е възможно да я продадете. Най-лесният начин да се отървете от кола е да я оставите на празно място или в двора. Но по този начин вие вредите на себе си, на съседите си и на околната среда.

Рециклирането, предаването на автомобилите за скрап ще помогне за:
  • Избягване на глоба за изоставена кола (това вече е факт в редица региони, но скоро нарушението ще да попадне в Кодекса за административните нарушения).
  • Да спрете да плащате пътен данък.
  • Да поддържате добри отношения със съседите.
  • Да се погрижите за околната среда.
Трябва ли да бъде рециклиран, даден за скрап краден автомобил?

Ако колата е открадната и няма надежда да бъде намерена. Тогава трябва да помислите за спиране или премахване на колата от регистъра. В първия случай информация за автомобила се съхранява в базата данни на МВР. Но се спира допускането до участие в движението по пътищата.

В случай на дерегистрация, данните за автомобила се изтриват от базата данни на КАТ и се прехвърлят в архив. За прекратяване на регистрацията на автомобил са необходими само документи за него, а за дерегистрация – документ за продажба в чужбина или акт за изхвърляне.

Comments are closed.