Dyson Vassilias
hello@novarepublika.bg
Варна, България
14/06/2024

Защо да се запишете на уроци по шах – топ 5 причини да го направите

уроци по шах

Шахът е игра, която съществува от повече от хиляда години и се играе от милиони хора по света. Това е игра на стратегия, умения и интелект и предлага много предимства за играчи от всички възрасти. Защо да се запишете на уроци по шах?

Интересното е, че според проучване ползите от уроци по шах са още по-големи за децата. В допълнение към удоволствието да играете самата игра, ето пет причини да искате да започнете уроци по шах:

Подобрена концентрация и фокус с уроци по шах

Играта на шах изисква много концентрация и фокус, тъй като играчите трябва да бъдат ангажирани по време на играта, за да предвидят опонента си и да направят възможно най-добрия ход в отговор. Уроците по шах може да подобри концентрацията и фокуса не само по време на играта, но и в други области на живота.

Може би затова играта се препоръчва за деца с ADHD. Според Healthline учениците, които са участвали в проучване от 2016 г. за игра на шах за деца с ADHD, показват 41% намаление на хиперактивността и невниманието.

Проучване установи, че играта на шах може да помогне на учениците да развият по-добри умения за памет, фокус и концентрация. Проучването установи също, че уроците по шах може да доведат до по-добро академично представяне в области като четене и математика.

Повишена креативност

Шахът изисква от играчите да мислят креативно, за да измислят нови стратегии и ходове, за да надхитрят опонента си. Това може да помогне на играча да развие уменията си за творческо мислене и да измисли иновативни решения на проблемите, с които може да се сблъска както на, така и извън дъската. Уроците по шах помагат и водят своите играчи към собствено творческо мислене. Това важи както за децата, така и за възрастните.

Подсилена функция на паметта

От шахматистите се изисква да запомнят много информация. Когато играете, трябва да запомните сложните правила на играта, предишни ходове и потенциални стратегии. Това може да подобри функцията на паметта и задържането, което е от полза в много области на живота.

Повишено търпение и постоянство

Шахът не е игра за нетърпеливи хора. Тази игра изисква от играчите да отделят много време за мислене и да бъдат много търпеливи и упорити в лицето на неуспехите и предизвикателствата. Това може да помогне на играчите да развият това важно житейско умение и да го приложат в други области от живота си.

Уебсайтът Chess-point обяснява, че всеки ход изисква предварително обмисляне и систематично действие и че търпението позволява на играча да забави темпото и да може да направи това. Ако се притеснявате, че не сте достатъчно търпеливи за тази игра, не се притеснявайте. Има умения и техники за развиване на търпение, които ще научите при уроците по шах. И имайте предвид, че практикуването и играта помагат!

Намален риск от психични заболявания

Играта на шах е умствено стимулираща дейност, която помага да поддържате мозъка активен. Проучване предполага, че играта на настолни игри, включително шах. Може да помогне за намаляване на риска от развитие на психични заболявания. Като деменция и Алцхаймер при по-възрастни хора. Проучването установи, че по-възрастните, които играят редовно настолни игри, имат по-малък риск от развитие на тези състояния, отколкото тези, които не го правят.

Така че, независимо дали сте опитен играч или начинаещ, няма по-добро време да започнете уроци по шах сега.

Comments are closed.