Всичко, което трябва да знаете за киселото мляко
Най-важното за киселото мляко и ползите му за здравето
Киселото мляко е млечен продукт, произведен чрез ферментация на мляко с бактериална култура на кисело мляко. Той осигурява протеини и калций и може да подобри здравите пробиотични чревни бактерии.
Някои продукти от кисело мляко обаче са по-малко здравословни от други. Ползите за здравето варират от защита срещу остеопороза до облекчаване на болестта на раздразнените черва и подпомагане на храносмилането, но те зависят от вида на консумираното кисело мляко.
Добавената захар и обработката могат да направят някои продукти от кисело мляко нездравословни.
Киселото мляко започва като прясно мляко или сметана. Често първо се пастьоризира, след това се ферментира с различни живи бактериални култури и се инкубира при определена температура, за да се насърчи растежа на бактериите. Културата ферментира лактозата, естествената захар, намираща се в млякото. Това произвежда млечна киселина, която придава на киселото мляко отличителния му вкус.
Бързи факти за киселото мляко
• Киселото мляко се получава чрез подквасване на мляко с кисело-млечна култура.
• Ползите за здравето могат да включват насърчаване на здравето на костите и подпомагане на храносмилането.
• Някои кисели млека съдържат активни, живи бактерии, известни като пробиотици, които могат да помогнат за поддържане на червата здрави.
• Продуктите от кисело мляко, които преминават през термична обработка, нямат активни бактерии, което намалява ползите за здравето. Стафиди, покрити с кисело мляко, са пример.
• Киселите млека съдържат калций, витамини B6 и B12, рибофлавин, калий и магнезий. Количеството зависи от вида.
Кое кисело мляко може да не е препоръчително за вашия прием
Не всички кисели млека са здравословни. Тези без добавена захар или ненужни добавки могат да бъдат здравословно допълнение към диетата, но някои продукти имат големи количества добавена захар и други съставки, които може да не са от полза. Натуралното кисело мляко може да бъде нискокалорична, богата на хранителни вещества храна, пълна с протеини.
Много производители обаче добавят захар, изкуствени подсладители и други съставки, които не са здравословни. Всички кисели млека съдържат малко естествени захари, но потребителите се съветват да търсят продукт с по-малко от 15 грама захар на порция. Колкото по-малко е захарта, толкова по-добре, стига да не съдържа изкуствени подсладители.
Някои проучвания опровергаха мнението, че консумацията на кисело мляко е свързана с доброто здраве, което кара властите да се съмняват дали здравните претенции могат да се правят за търговски цели. Въпреки това, хората, които ядат кисело мляко, са по-склонни да имат иначе здравословна диета.