Dyson Vassilias
hello@novarepublika.bg
Варна, България
14/06/2024

Видове моторни масла за автомобили според GOST

Видове моторни масла за автомобили според GOST

Видове моторни масла за автомобили според GOST

Има определени стандарти, които се прилагат за всички видове моторни масла, както за автомобили, така и за тежко оборудване, селскостопански комбайни и дори за обикновени бензинови триони и тримери.

Видове моторни масла по SAE класификация

Автомобилната инженерна общност SAE е базирана в САЩ. Тази общност участва в разработването на международна класификация на моторните масла според един от основните параметри – вискозитет. Вискозитетът или течливостта на маслото е основният параметър, от който зависи възможността за работа на двигателя при определена температура на околната среда.

SAE означава температурния диапазон, при който е възможно безопасно стартиране и работа на двигателя. Вискозитетът е посочен в произволни единици, колкото по-голямо е числото, толкова по-висок е вискозитетът на маслото. Общо в момента се използват 11 категории вискозитет: 5 летни от 20 до 60 без буквено обозначение, 6 зимни – от 0W до 25W.

Моторните масла с вискозитет 60W и повече се наричат ​​трансмисионни моторни масла и не се използват в двигатели с вътрешно горене.

Условният код, указващ вискозитета на маслото, дешифрира следните показатели, предоставени от маслото:

Изпомпване на масло от помпа през системата, която осигурява смазване на триещите се повърхности, с изключение на сух контакт. Актуално за зимни и всесезонни масла.

Завъртане от стартера по време на стартиране на двигателя с вътрешно горене. Актуално отново за зимни и всесезонни масла.

Нормално смазване на части и механизми при работа на двигателя в различни режими и при продължителна работа на двигателя с вътрешно горене. Актуално за летни и всесезонни масла.

По принцип се използват универсални всесезонни масла, които осигуряват безопасна работа на двигателя в температурния диапазон, посочен в кода.

Стандартното обозначение на всесезонните масла е цифра, латинска буква, цифра.

Да дадем пример, масло за всякакви метеорологични условия и е обозначено като 10W-40.

W – маслото е приложимо при ниски температури, включително през зимата.

10 – границата на ниската температура, при която маслото осигурява безопасна работа на двигателя с вътрешно горене. Не се бъркайте, 10 не е температура в градуси по Целзий, това е просто индекс.

40 е високата температурна граница, при която маслото осигурява безопасна употреба на двигатели с вътрешно горене. Отново, това не са градуси по Целзий.

Много видове моторни масла можете да намерите тук.

Comments are closed.