Стоил Яков: Нова Република е единствената дясна алтернатива на ГЕРБ

06 февруари 2017 • Блог Споделете в Facebook 3

В Нова република сме се събрали отговорни хора към обществото и към гражданите, които сме се доказали, въпреки младостта на някои от нас каза председателят на предизборния щаб на Нова Република Стоил Яков.

Мит е, че трябва да си на всяка цена във властта, за да работиш в полза на българските граждани. „Депутатите от Нова република, част от предишния парламент, за една година в опозиция успяха да постигнат доста повече неща, полезни за нашето общество, отколкото, когато бяхме на власт и смятахме, че нещо добро ще се случи“, добави Яков.

Също така преди дни, Нова Република накара ЦИК да спази закона и да осигури честни избори за българските граждани. Законът, който въвежда машинното гласуване е приет преди три години, а преди осем е осъществено първото експериментално гласуване. И въпреки това никой от предишните управляващи не е взел мерки да се спази закона.

От Нова република има декларация за обединението и казваме, че сме за „дясното обединение на всички десни гласоподаватели“, но имаме две много важни условия, подчерта председателят на предизборния щаб на Нова Република.

„Никога повече десницата да не се подхлъзва по тази пързалка за общо управление с ГЕРБ. Там трябва да имаме ясна и категорична политика, че това няма да се получи. Второ много важно условие е всички политически лидери, които са виновни за колаборацията с ГЕРБ, дали са били излъгани, дали са били подведени или нарочно са го направили – да не бъдат представители в кандидат-депутатските листи“, посочи Яков.

„Дясното два пъти се довери на ГЕРБ. Два пъти пробва да бъде партньор, коректив и двата пъти последва едно управление, което не е в интерес на обществото, продължи задкулисните схеми и източването на държавата“, обясни той и допълни, че резултатът е разбита десница, липса на реформи и все по-корумпирана среда. Дясното е грижа за хората, за семейството, а не за мафията.

Като пример политикът от Нова Република посочи децентрализацията в управлението. „Парите да се харчат там, където се изкарват“ поиска той. Защото в момента има един порочен модел, в който данъците се събират на едно място, и някой министър или премиер може да казва „Аз дадох пари за това или друго“. А парите са на данъкоплатецa, каза в заключение Стоил Яков.