Среща на лидерите на Нова Република със служебния премиер Огнян Герджиков

18 април 2017 • Блог Споделете в Facebook 7

Днес лидерите на Нова Република – Радан Кънев, Трайчо Трайков и Петър Славов се срещнаха със служебния премиер Огнян Герджиков. Тази среща бе поискана от Нова Република поради бездействието на правителството и държавата относно възможността за предоговаряне на цените на природния газ с Газпром. Срокът за това , даден от ЕК, изтича на 04.05.2017. Нова Република предупреди няколко пъти за липсата на информация и действия от страна на управлението за постигане на по-добри условия и цени при доставката на природен газ.

 

 

„Ако се проведат преговорите с Газпром както трябва, това означава цени на природния газ с 30-40 % по-ниски спестяване на около 500 милиона лева годишно“, заяви след срещата Трайчо Трайков.

Газпром вероятно са злоупотребили с господстващото си положение и в резултат България е плащала значително повече отколкото е трябвало, констатира политическият говорител на Нова Република. Трайков обясни, че от преговарящите зависи как тези значително по-високи цени да се изяснят, с какви референтни стойности да бъдат обвързани и как и колко да получим за надплатеното досега от Газпром.

Добре проведени преговори биха означавали много по-евтин газ за битовите потребители, много по-ниска цена на парното и топлата вода, доста по-поносими условия за индустриалните ползватели, което означава и увеличен икономически растеж, каза той.

свързани статииНова Република : Високите цени на горива се дължат на закриляния от държавата монопол

Правителството е съставило работна група по проблема, макар и доста по-късно от необходимото. Трайчо Трайков съобщи, че мнението на Нова Република, в тази работна група да се включат и представители на бъдещите управляващи, е било прието от Огнян Герджиков.

След като анализира и предложенията на Газпром към България в тази процедура, Трайков изложи и позицията на Нова Република да се изисква в преговорите цената на природния газ за България автоматично да се обвърже с по-ниските западноевропейски цени.