Радан Кънев: Срещата във Варна е унижение, а не успех за българската дипломация

09 октомври 2017 • Блог Споделете в Facebook 9

„Попадането на този текст в сайта на Министерски съвет трябва да има обяснение. Моята тревога е, че тук става въпрос за една обща нервност на властта. Управляващите са объркани, че нямат верен ход заради всички скандали с роднински назначения”, коментира в „Здравей, България” по NOVA Радан Кънев.

Така той коментира попадането на ултиматума на вицепремиера Валери Симеонов към медиите в сайта и имейла на Министерски съвет, където се настоява за извинения от NOVA, bTV, БНТ и БНР в срок от 24 часа.

„Скандалът „Кумгейт” започна вътре в ГЕРБ и очевидно ще завърши там. По средата БСП подвикват. Тези подвиквания са опит да се демонстрира опозиция”, смята той.

По думите му заради „безконтролния характер на властта” и „впечатлението, че няма алтернатива”, личната отговорност на премиера  е огромна.

„Борисов спечели местните избори през 2015 г. с едно обещание, че ние не избираме кметове,  а той назначава пълномощници, които да му харчат парите. Тези хора са хората на Бойко, той не може да се разграничи. Същото е с Антон Тодоров”, смята Кънев.

„Хора като Антон Тодоров има много във властта. Байганьовщината е важен елемент на българската политика. Всеки един отделен депутат на ГЕРБ е там само по една причина – че лидерът е гарантирал за него, че партийната машина за Цветанов работи за него. Не могат днес да кажат – случват се грешки. Грешки могат да се случат в демократична партия, а не в авторитарна. Лично лидерът носи отговорността за тях и да вземе да я поеме, като отстрани такива депутати и покаже, че има власт”, заяви Радан Кънев.

Той призна, че коалирането с ГЕРБ във властта е било грешка и за това вече не е председател на Демократи за силна България.

Според Кънев управляващите са създали среда на корупция, шуробаджанащина, натиск върху съда и медиите, която прави хората бедни – с по-ниски доходи от тези в Румъния, Сърбия и Македония дори.

„Президентът не може и не трябва да бъде опозиция, но той трябва да бъде конституционен коректив и в случая с Чолаков, това беше много добре демонстрирано”, похвали Кънев решението на държавния глава да не ратифицира указа за назначаване на нов председател на Върховния административен съд. „Това е един позитивен пример”.

Все пак Кънев критикува президента Радев за позицията му за сваляне на санкциите срещу Русия, изразена във Варшава и за идеята му за нова агенция за борба с корупцията в България.

„Корупцията е престъпление. Агенция за борба с престъпления в България има по конституция и тя се нарича прокуратура. Тази агенция не работи”, заяви Кънев. „В България няма корупционни обвинения, а това означава, че корупцията се толерира”.