Радан Кънев: Десните хора имат избор, но важно е да не тръгнете след ментетата

14 март 2017 • Идеи Споделете в Facebook 5

 Председателят на надпартийното дясно обединение Нова република, Радан Кънев в интервю за webcafe

Не станаха ли много партиите на десните избиратели?

Много са, но не са малко и ментетата. Имам предвид хора, които са излъгали избирателите, че са десни, а след това са се държали като комунисти във властта. Истината е, че след ОДС от периода – 1997-2001 година, десните избиратели продължават да търсят истинската десница. Това е голямата задача, защото дясно управление означава управление, което може да промени страната. А партиите, които досега управляваха с десен етикет не се справиха с тази задача.

Каква е Вашата цел тогава?

Аз лично съм човек на битките, не се стремя да бъда лидер на новото дясно, а просто искам то да се състои. За целта обаче трябва да се мине през много тежки сблъсъци и аз го правя. Този подход не се харесва на много хора, но без бой няма да стане. Има прекалено много зависимости, прекалено много крадци и мошеници, които слагат дясна значка и твърдят, че са десни.

Нашата цел е администрацията в България да се съкрати поне наполовина, данъците да останат ниски, но да остават и при хората, защото дясно без децентрализация не съществува. Преди всичко искаме хората, които са на власт и крадат – да бъдат наказвани, за да има страх от закона.

Ако може да направите само една реформа- образование, съдебна система, здравеопазване, какво бихте избрали?

Винаги сме казвали, че правосъдието е това, което чисти останалите системи. В образованието се краде безобразно, в здравеопазването не е много по-различно. Първата най-важна реформа, за да можем да градим добри основи е реформата в правосъдието. Друг е въпросът, че при сегашната ситуация политиците се държат като зависими от мафията и очевидно прокуратурата ги държи на къса каишка. Но не за да ги осъди, а за да поддържа зависимост. Една такава радикална реформа изисква конституционна промяна. Тя трябва да бъде пожелана от голяма част от българските граждани и те да се доверят на доказана политическа сила, която няма зависимости и кражби зад гърба си. Но не можем да кажем отлагаме образованието, за да започнем в правосъдието. Затова верният отговор е: и образование, и правосъдие.

Жива ли е ДС днес?

Естествено, че е жива. Когато казвам, че съм принципно твърд антикомунист и яростен противник на влиянието на службите в политическия живот, не говоря за времето преди 1989 година. Проблемът е, че вече 27 години същите тези хора управляват и правосъдието и политиката, и съответно в по-малка степен икономиката. Ченгетата от ДС и децата и внуците на членовете на Политбюро в момента държат властта в България. След времето, което прекарах в политиката, мога да кажа, че няма голяма разлика между бивши и настоящи служби. Може би най-големият проблем на България е, че реформа в службите не се състоя.

Защо Бойко Борисов не е дясна алтернатива?

Защото е от същия произход, от същите служби, от същите групировки. БСП, ГЕРБ и ДПС са трите клона на старата комунистическа партия. Борисов е стопроцентов продукт на тази система. Ако имам грях, то е че му се доверих през 2014 година и повярвах, че може да се променя. Той и хората около него обаче показаха, че не могат да се променят и единственият начин да има десница в България е извън тях.

Сгрешихте ли, когато излязохте от коалицията? Тогава се доверихте на Христо Иванов, а сега излизате на изборите като конкуренти.

Не може да е грешка да напуснеш властта в името на принципите си, не в името на Христо Иванов. Ние напуснахме управлението, защото започнахме да правим непростими компромиси в името на правосъдната реформа. В момента, в който стана ясно, че реформата в правосъдието няма да се състои, ние нямахме друг избор освен да напуснем управлението. Ако Христо беше останал, аз пак щях да напусна.

Каква е разликата между Нова република и Да, България?

Първата и основна разлика е, че ние поискахме общо явяване, а те не. И го поискахме без предварителни условия. Не сме искали нито да приемат нашето наименование, нито моето лидерство. Не е вярно също, че сме поискали съвместно явяване чрез медиите. Нашето предложение да се явим съвместно, направено пред медиите, беше краят на един едногодишен период на усилия за събиране със същите тези хора в общ политически проект. Месец преди това беше направено нашето предложение за явяване в обща коалиция. Това е първата голяма разлика.

Втората разлика е, че Да, България залага изцяло на хора, които не са били в политиката. Това ги прави подобни на формацията на Марешки. Аз не вярвам на хора, които не са били в политиката.

Не вярвате на новите лица?

Всъщност ново лице съм аз. Бил съм дълго време в политиката без някой да ме е посочил, без да съм нечий племенник, син или внук и без да съм корпоративно зависим. Извървял съм трънливия път от доброволец на кварталния изборен щаб до председател на парламентарно представена партия. Такъв човек е и Мартин Димитров, и Петър Славов, Вили Лилков и Борис Станимиров. Не сме били участници в предишна власт, но ние сме участвали в политически борби.

Третата разлика с Да, България е, че когато трябва да се взимат критични решения за бъдещето на България, трябва да знаеш накъде сочи компасът на човека, на когото се доверяваш. Нашият компас е безусловно десен, и при всяко едно решение може да се знае идеологически какъв е нашият избор. Той винаги е в посока на дясноцентристкото решение, в посока на по-консервативния подход.

Излъгахте ли хората от Големия протест, когато се коалирахте с Бойко Борисов?

Да, излъгах избирателите. Не изпълних обещание към изключително широк кръг хора. Сигурен съм, че ако РБ беше казал, че ще допусне Борисов за премиер, щеше да има много по-слаб резултат. Това, което Лукарски нарече трик, беше всъщност политическо решение, заради което получихме толкова висок резултат на изборите. Оказа се, че избирателите на блока са предадени от лидери, които искат да станат министри и не им пука за обещанията, които са дали. Тогава трябаваше да реша: дали напускаме веднага РБ, което значеше да разцепим формацията и оставаме в опозиция, или решаваме да направим този тежък компромис и да опитаме да постигнем някаква промяна чрез управлението. Избрахме второто. Една година по-късно, когато видяхме, че всичко това е било лъжа, и от страна на ГЕРБ, и от страна на Лукарски, напуснахме.

Чувствате ли се излъган от Петър Москов?

ДСБ се чувства излъгана, защото когато една партия напусне властта, а министърът й остане, това може би е най-тежката форма на политическо предателство, която може да има. Това е най-голямото възможно предателство и личният момент не е важен. С Москов са ни свързвали приятелски чувства и взаимно уважение, това е човек на когото дължа доста неща в личен план, извън политиката, и не бих могъл да кажа лоша дума за него. Но в политически план няма как цялата партия ДСБ да не се чувства дълбоко излъгана.

Как оценявате лидерския период на Костов като наследство?

Скоро ще станат пълни 4 години, откакто съм лидер на ДСБ. През целия този период съм носил цялата отговорност и не съм приписвал тежките решения, които трябваше да взимам на нечия друга сметка. Според мен този въпрос отдавна е затворен. Той беше валиден през лятото на 2013 година, в момента в ДСБ се говори за наследството на Кънев, не на Костов.

Харесвате ли си снимката от предизборния плакат?

По-принцип не се харесвам на снимки, но идеята е следната. В дните преди кампанията установихме, че минимум 150 хиляди души възнамеряват да гласуват за РБ, както и други за Да, България, защото харесват Трайчо Трайков, Радан Кънев и Мартин Димитров. На отворен въпрос от социологическо проучване кой е лидерът на РБ, най-честите отговори сме ние тримата. Кой е лидерът на Да, България – след Христо Иванов, отново ние тримата сме най-често даваният отговор. Затова решихме, че ни трябва визуална провокация, за да бъде абсолютно ясно, че най-разпознаваемите лица вдясно – Радан Кънев, Мартин Димитров, Трайчо Трайков и Дани Каназирева са в Нова република. Всички хора, които показаха, че Бойко Борисов не им е господар; всички, които доказаха, че могат да напуснат властта, ако тя се разминава с принципите, са в Нова република. Направихме този плакат с ясното съзнание, че той е брутална подигравка с естестическите чувства на десните избиратели, но мисля, че постигнахме целта си.

Радан Кънев е водач на листа във Варна и в 25 МИР София, номер 4 в бюлетината.

Източник: webcafe

свързани статииРадан Кънев: Десните хора имат избор, но важно е да не тръгнете след ментетата