Радан Кънаев: Необходими са нови лидери в дясно

03 април 2017 • Блог Споделете в Facebook 3

„Вече няма кой да излезе в парламента срещу картела на горивата. Безсмислено е да казваш, че Бойко Борисов не трябва да е премиер, когато не си в парламента. Аз затова съм в оставка, заради серия от политически грешки, които доведоха до там, че да не им пука за мнението на ДСБ“- заяви Радан Кънев в първото си интервю след изборите на 26 март.

Лидерът в оставка на Нова република и ДСБ коментира в ретроспектива защо според него десните формации не успяха да влязат в Парламента. Кънев припомни, че още от създаването си успехите на Реформаторския блок са били само електрорални, а не политически, поради липса на организационно единство от страна на неговите лидери. Било е необходимо, всеки лидер да разбере нуждата от обща политическа воля, обща позиция за да се извършат реформи, но това никога не се случило и изборите посочиха, че именно поради липсата на това единство, хората не дадоха своето доверие на тази формация. Двете, възникнали по-късно формации – Нова Република и Да България, са имали своят шанс да представят онази общност на икономически независими българи, които желаят промяна, но са се провалили поради факта, че се явиха отделно. „От една страна се получи сериозно разделение по отношение управлението на ГЕРБ. От едната страна бяха лидерите на Реформаторския блок като министри на Борисов. От друга страна беше ДСБ с Нова Република и „Да, България“. Едната политическа логика беше Реформаторският блок да се яви отделно или заедно с ГЕРБ, а ДСБ и „Да, България“ да се явят заедно“, обясни Кънев. По думите му, за да постигне демократичната общност политически резултат трябва да има и общ гръбнак.

Кънев за пореден път разясни, че отговорността за липсата на общо явяване на двете формации е изцяло на Да България, но към днешна дата по-важно е да се намери път за обединение, така че онези триста хиляди десни избиратели, които искат да имат свободен от икономическа зависимост от ГЕРБ бизнес, да намерят представителство поне в следващия Парламент.На въпроса защо част от тези хора са гласували именно за ГЕРБ, лидерът в оставка на Нова Република отговори, че това е факт, но до голяма степен е функционален на заграбването, от страна на досегашните управляващи, на икономическата власт особено в малките населени места.

Запитан за личните си планове в политиката Кънев отговори, че предстои да вземе решение как ще продължи и към момента се радва на възможността да обърне внимание на семейството и тесният си приятелски кръг, към които е в дълг от години. Той също поздрави останалите лидери в дясно, които поеха политическа отговорност и се оттеглиха от ръководните си постове и отбеляза, че това ще създаде така необходимото спокойствие за да се намери липсващата обединителна фигура в дясно. – ”Множеството допуснати от лидерите до тук грешки, унищожават възможността, някой от тях да се превърне в обединяваща фигура, затова е необходимо да бъдат търсени нови лица, ненатоварени със стари политически грешки и излишно его, които да потърсят път към десния избирател и да оглавят едно ново и силно дясно обединение, което да проведе реформите, които предстоят на държавата в правосъдието и икономика.Такива хора трябва да имат управленския капацитет да решават проблемите на България във вътрешната и външна политика, като част от Европейското семейство.” – добави в заключение председателят в оставка.