Петър Славов: Нова Република ще сезира Европейската комисия за проблемите на пазара на горивата

05 април 2017 • Блог Споделете в Facebook 11

Скрийншот: bTV

„КЗК не пожела да се занимае сериозно с проблема на пазара на горива. Именно затова ние от Нова Република ще сезираме Европейската комисия по въпроса чрез нашия евродепутат Светослав Малинов“, това заяви в ефира на bTV тази сутрин Петър Славов от дясното обединение Нова Република.

Той уточни, че Европейската комисия също има правомощия да се намеси, когато видимо конкуренцията в държава-членка на ЕС се нарушава или ограничава. Според представителите на Нова Република в момента това е единственият път за защита на българските гражданите срещу монополите.

92% от капацитетите на данъчните складове за бензин и 82% от складовете за дизел се контролират от групата на Лукойл. Тази информация представиха вчера от дясното обединение, след близо 2-годишна съдебна битка с Министерство  на финансите за разкриването ѝ.

„Това, което ние знаехме към 2011 е, че 80% от данъчните складове са се контролирали от 2 дружества. Това, което не знаехме, е какво се случва след това. От Нова Република предупреждавахме, че вероятно ситуацията се е влошила, а това води до допълнително затрудняване достъпа до пазара на горива на конкуренти извън най-големите участници – същите, които бяха разследвани за картел от КЗК“, заяви представителят на Нова Република.

Ценови паралелизъм“ е приноса на КЗК за световната икономическа теория. В други държави подобно нещо се нарича съгласувани ценови практики и често има санкции за участниците в него. Някои им казват и картел“, коментира Славов решението на Комисията за защита на конкуренцията от миналата седмица, че на пазара на горива в България не се наблюдават некоректни практики.

„КЗК не пожела да изчака тази информацията за собствеността и капацитетите на данъчните складове, въпреки че се знаеше, че ще бъде предоставена тези дни. Ако бяха изчакали тези данни, вместо да бързат с решението си, че картел на пазара на горива няма, подозирам че позицията им щеше да бъде друга. Преди изборите бяха категорични, че картел има, имаше включително и много сериозни заплахи от тяхната страна. Минаха изборите и изведнъж се оказа, че картел няма, а цените започнаха да се вдигат“, допълни Петър Славов.

свързани статииНова Република : Високите цени на горива се дължат на закриляния от държавата монополНова Република: България става заложник на геополитическо надцакванеТрайчо Трайков в bTV: Занимавате ни с глупости, а ние осъдихме картелаНова Република: Герджиков да каже до петък кой държи складовете за горива