Трайчо Трайков

Политически говорител

Кратка биография

Трайчо Трайков е роден през 1970 г. в София. Магистър по международни икономически отношения в УНСС, специализирал финансов анализ и мениджмънт в Австрия и Германия.

Трайков е експерт в сферата на управлението, преструктурирането и оздравяването на компании. Работил е за международни компании в енергийния сектор, стратегическото и финансово консултиране, сред които германската Roland Berger и австрийската EVN.

В периода 2009 – 2012 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма. В мандата си се противопостави на монопола при горивата и предложи мерки за засилване на пазарните механизми и възстановяване на конкуренцията в сектора; поиска по съдебен ред вpъщaнe нa мaжopитapнaтa coбcтвeнocт и пълния ĸoнтpoл на държавата въpxy Πлoвдивcĸия пaнaиp; настояваше за диверсификация на източници на газ за страната, преговаряше с Русия за намаляване цените на синьото гориво и започна подготовката на процедурите за търсене на газ в Черно море. Инициира създаването на финансови инструменти за подкрепа на иновативни стартъпи с европейски средства.
През 2013 г. е сред основателите на Гражданския съвет. Общински съветник в Столичния общински съвет. През 2016 г. е кандидат за президент, издигнат от Реформаторския Блок и подкрепен от широка общност от хора, припознаващи състоянието на правосъдната система за основен проблем на страната.

Свързани статии