Нова Република до ЦИК: Затворете секциите в Турция извън представителствата

16 март 2017 • Блог Споделете в Facebook 12

Лидерите на Нова Република Радан Кънев и Трайчо Трайков изпратиха до Централната избирателна комисия (ЦИК) искане за възобновяване на производството по решение 4400, с което бяха определени местата за откриване на избирателни секции в Република Турция. Решението е за общо 35 секции, като 4 от тях са на територията на дипломатическите и консулски представителства на България.

„Събитията от последните дни ни дават основание да считаме, че е налице сериозен риск пред националната сигурност на страната, ако горното бъде изпълнено и секции в Република Турция бъдат разкривани извън дипломатическите и консулските представителства на Република България там“, се казва в искането на Нова Република.

Радан Кънев и Трайчо Трайков предлагат всичките 31 секции извън представителствата да бъдат закрити, а тези на територията на посолството и консулствата могат да бъдат увеличени, за да компенсират намаления брой секции в останалата част на страната.

Мотивите на Нова Република за това искане са, че има наличие на нови факти и обстоятелства. На първо място това е участието на представители на турската държава в клип, който призовава българските изселници да гласуват по определен начин.

„Това очевидно е не само недопустимо по стандартите за международно право и ненамеса във вътрешните работи на чужда държава, но и поставя под сериозно съмнение възможността да се гарантира сигурността и обективността на избирателния процес в Турция извън дипломатическите представителства на страната ни там, тъй като този процес се организира именно от Турската държава, чиито министър си позволи подобно поведение и агитация за конкретна партия“, мотивират се Кънев и Трайков.

 

Нова Република посочва като друг изключително обезпокоителен факт и поведението на висши представители на Република Турция по отношение на ЕС и законодателството на страните членки. Затова Радан Кънев и Трайчо Трайков предлагат на ЦИК:

„Да възобновите производството по решение 4400-НС и да измените решението си така, че избирателни секции на територията на Република Турция да бъдат открити само в дипломатическите или консулските представителства на България там. Броят на секциите там следва да бъде увеличен, а решението в останалата му част за откриване на секции на територията на Република Турция, извън дипломатическите или консулските ни представителства, моля да бъде отменено“.

 

свързани статииНова Република: Газът може да поевтинее с 50% с помощта на Европа