Нова Република срещу картелите: КОЙ държи данъчните складове за горива?

22 февруари 2017 • Блог Споделете в Facebook 11

Днес се проведе заседание по делото на представителите на Нова Република (№4 в бюлетината) Петър Славов и Мартин Димитров срещу отказа на Министерство на финансите да каже кой държи данъчните складове у нас и има ли концентрация в определени компании. След заседанието в срок от месец Върховният административен съд окончателно трябва да каже дали институциите у нас са длъжни да представят информацията публично, или не.

„Проблемите при горивата не се решават с отварянето на 1, 2 или 5 бензиностанции. Това е все едно да твърдиш, че проблемите в образованието се решават с отварянето на 1 частно училище. Ние отстояваме позицията, че трябват твърди и категорични действия за освобождаване на пазара на горива, а не работа на парче. Именно затова докато някои само говорят, ние от Нова Република вече 2 години водим битката срещу картелите“, заяви Петър Славов.

Делото започна в началото на 2016 година, когато Министерство на финансите категорично отказа да каже кои са собствениците на данъчните складове у нас, обяснявайки че „не е са налице предпоставки за достъп до исканата информация“. На същия въпрос обаче е отговорил бившия министър Симеон Дянков през 2011 година и от него става ясно, че над 80% от данъчните складове се контролират от 2 дружества.

Към днешна дата Министерство на финансите отказва да съобщи дали за последните 6 години доминиращото положение при контрола на Данъчните складове се е променило, или запазило.

Според представителите на Нова Република именно там трябва да се търси решението на проблемите на пазара с горива у нас. Затова те имат и конкретни законодателни промени, които облекчават режима за получаване на достъп до данъчен склад у нас. Това ще позволи на търговците в горива в България да внасят от различни източници, а не от една рафинерия.