Нова Република покани партиите да подпишат Пакт за растеж без корупция

08 февруари 2017 • БлогДокументи Споделете в Facebook 10

Надпартийното дясно обединение Нова Републикапокани другите политически сили, с които ще бъдат заедно в следващото Народно събрание, да се подпишат под Пакт за растеж без корупция.

 

Пактът включва пет конкретни ангажимента, за които партиите да постигнат съгласие за общо мнозинство в следващия парламент. Нова Република предлага въвеждане на т.нар. „румънски модел“ в прокуратурата, 50% от подоходния и корпоративния данък да остават в общините, намаляване на ДДС за книги, лекарства и основни храни на 9%, както и конституционна забрана за изсичане на вековни гори и сеч в националните паркове.

 

Лидерите на Нова Република са готови и да се откажат от имунитета си като кандидат-депутати. Предложението на Нова Република е към всички политически сили.

 

„С това предложение не изключваме априори никого. Преди избори всеки говори за борба с корупцията, но как можем да преценим кой доколко е искрен и какво точно е готов да направи? Отговорът е в това, което е доказал в миналото си, какво е постигнал и за какви принципи се е борил“, обясни политическият говорител на Нова Република Трайчо Трайков.

 

Председателят на Република Нова Радан Кънев обяви, че очакват партиите да се отзоват на поканата до началото на следващата седмица.„Нека не предпоставяме, че нито една партия няма да се отзове. Ако все пак стане така, в понеделник или вторник ние ще обявим по какъв начин ще се обърнем към българските граждани за директна подкрепа на Пакта. Сега сме се обърнали към партиите, които участват в изборите“, каза Кънев.
Предлагаме ви пълния текст на Пакта:

 

Пакт за растеж без корупция

 

Нова Република кани политическите сили, които ще присъстваме в следващото Народно събрание, да поемем ангажимент за общо мнозинство за решителни мерки за бърз икономически растеж и изкореняване на корупцията.

 

Пактът за растеж без корупция включва конкретни действия, които политическите сили ще извършат в следващия парламент:

 

РУМЪНСКИ МОДЕЛ – въвеждане на длъжностите заместник-главен прокурор за борба с корупцията и заместник-главен прокурор за борба с тероризма, чрез промяна в устройството на прокуратурата;

 

БЕЗ ИМУНИТЕТИ – подкрепилите Пакта ще подпишем декларации за доброволен отказ от имунитет като кандидати за народни представители;

 

ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ – 50% от данъка върху доходите и 50% от данък печалба на фирмите да остават в общините, където са изработени;

 

НАМАЛЯВАНЕ на ДДС на 9% за книги, лекарства и основни храни – това означава сиренето от истинско мляко да е по-евтино;

 

ЗАБРАНА за изсичане на вековни гори и сеч в национални паркове, която да бъде записана в Конституцията. Очакваме до понеделник политическите сили, които биха поели ангажиментите от Пакта за растеж без корупция. Ако партиите не се отзоват, Нова Република ще потърси директна подкрепа от българските граждани за Пакта за растеж без корупция.