Нова Република категорично се противопоставя на внесените в 44-то НС законодателни предложения в полза на монополисти и олигархията и в ущърб на почтения бизнес и гражданите

08 юни 2017 • Блог Споделете в Facebook 6

 

Само няколко месеца, след като представители на Нова Република, в 43-то Народно събрание, спряха опита за лобистки поправки в полза на банки и финансови институции, целящи съществено да ограничат гражданите и бизнеса да се разплащат в брой и вече да плащат такси и комисионни за банкови преводи почти за всяка по-значима сделка, те отново са внесени в новото Народното събрание! Наред с тях, виждаме и злополучният Закон за концесиите, на чиито разпоредби за „вечни” концесии решително се противопоставихме в миналия парламент и след като силово бяха наложени от мнозинството в последните дни, настояхме и за президенстко вето, което спря тези промени!

Показателно за работата на новото 44-то НС е внасянето именно на тези законодателни промени още в първите седмици и то без задължителната оценка на въздействието и обществено обсъждане на тези проблемни текстове. За да се случи това, Законопроектът за концесиите на кабинета „Борисов 2” е внесен в почти идентичен вид от група народни представители, а промените относно разплащанията в брой, отново се внасят „през задния вход” от Министерски съвет не като самостоятелен законопроект, а през преходните разпоредби на друг закон, и то без въобще да кореспондират с промените в него!

Нещо повече – абсолютно недопустимо се прави опит в средата на годината – от 1 август 2017г. двойно да се намали прагът за разплащане в брой от граждани и бизнес на 5 хил. лв., като ограничението от 2018г. вече ще е 3 хил.лв., а след това – 1000лв. Излиза, че съвсем скоро човек няма да може дори един смартфон, компютър или телевизор да си купи нормално, а ще трябва да направи това с банков превод, заплащайки съответните такси и комисионни на банките! А какво се случва с хората в малките населени места, където банковата мрежа не е добре развита и те желаят да продадат земеделската си продукция например?!!

Не на последно място, други промени в Административно-процесуалния кодекс предвиждат съществено увеличение на съдебните такси, което не просто ще затрудни достъпа до правосъдие за гражданите. При несъстоялата се съдебна реформа и проточващо се с години правораздаване, намираме тези законодателни предложения за подигравка с българските граждани!

Нова Република настоява, проблемните законопроекти да бъдат оттеглени и внесени по съответния ред, разписан в Закона за нормативните актове – след предварителна оценка на въздействието и обществено обсъждане.

Категорично се противопоставяме на опасната и антиевропейска практика, под претекст, че определени законодателни промени произтичат от задълженията ни като държава-член на ЕС, заедно с тях да се пробутват откровено лобистки текстове, ползващи монополистите и олигархията!

Политически съвет на Нова Република