Краде се много – от АЕЦ „Белене“ до храната на децата в училище

04 март 2017 • Блог Споделете в Facebook 10

Днес, когато живеем във формално демократична българска република, член на семейството на свободните европейски народи, както казват възрожденците, ние трябва да си дадем отговор дали това е България, за която са си мечтаели възрожденците.

Ако не, то тогава защо? Аз ще ви дам моя отговор:

Защото 70 години, откакто България е формално република, в България властта системно се държи като противник на народа си, като враг на народа си и като, преди всичко, крадец в огромни мащаби. Точно преди 70 години властта в България започна грабежите на жилищата на хората, на магазините, на дюкяните и на земята и добитъка на всички български селяни. Разруши това общество, което беше изграждано от Възраждането в период на един цял век. Разруши християнското семейство, разруши малкото селско стопанство, разруши вярата и църквата.

Кражбата не приключи до там – само броени години след това властта открадна пенсионния фонд на стотици хиляди българи и продължи да краде упорито през всички десетилетия на комунистическия режим, но с много голяма сила и след това.

Какво виждаме днес? Виждам супер мащабните кражби на най-високо ниво.

Кражбата „АЕЦ Белене“, кражбата „КТБ“ – няколко милиарда само за броени години – минимум 6 милиарда само за две години и сметката продължава да се начислява. На следващо ниво – кражбата през енергийния монопол, кражбата през Агенция „Пътна инфраструктура“, където около един милиард лева годишно се крадат от държавния бюджет, от джоба на всеки от нас, на всеки работещ човек, за да се строят някакви пътища, които само след три месеца лъсват целите в дупки.

След това изниква министърката, която се оправдава, че е заради студената зима. Аз не знам коя зима в България е била топла, но не съм виждал другаде пътища, които, три месеца след като са били завършени и изплатени милиарди, вече да не стават за нищо. Във всяка голяма община в България се крадат десетки милиони от боклука, от всеки от нас и особено от малкия и средния бизнес. Плащате огромни такси смет, за да може три-четири фирми в цялата държава да прибират минимум тройно на стойността, която им се дължи – всяка година за сметосъбиране и сметоизвозване. Един и същи проблем в Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, София – във всички големи градове.

Крадат се десетки милиони годишно от училищата и болниците.

Краде се от дограмите до храната на децата в училищата. Това убива мотивацията, убива желанието за работа, убива желанието да живееш в България.

Това, което днес се надига под лозунга „Поискай промяната“, е всичко това, за което говорят 70-те години наред, че и по-лошо. По-лошо, защото внуците на червената номенклатура и на крадците се подготвят да се съюзят с шофьорите си от ГЕРБ, за да направят най-крадливата коалиция в българската история.

Бившият премиер Борисов каза, че е нужна година и половина програмно правителство, а журналистите веднага тръгнаха да сменят темата, защото се усетиха, че дори и той започна да се изпуска. Той каза пред огромна телевизионна аудитория, че ще търси коалиция с БСП, каза, че е хвърлил кърпата, развял е бялото знаме и че много добре знае, че с крадливото си комунистическо управление е докарал комунистите на власт. Че те ще го бият на избори и за да спаси себе си, той е готов да закара десните избиратели в България към комунистическо правителство.

И в този момент, възниква важният въпрос:

Кой може да се противопостави на това нещо?

Кой може да спре червените да крадат повече от това, което са крали до момента? Този, който легна на два пъти пред ДПС и сега е готов да легне и пред тях? Който показа, че зад мъжкарското си поведение е най-слабохарактерният български политик? Или може би другият Крали Марко, г-н Марешки, който може да управлява с всеки, важното е да е във властта. Или тези под името „патриоти“, които прибират пари от чужди държави и съгласуват тайно с чужди партии собствената си политика? Или нашите бивши колеги от Реформаторски блок, които първо показаха, че в името на властта, са готови да затворят очите си за всичко, а после показаха, че в името на политическото оцеляване са готови да станат скакалци – готови да се съюзят с хората на Бареков, да взимат в листите си хора, влизали в парламента от БСП и от партията на Бареков, които са гласували за избора на Пеевски за шеф на ДАНС. Съжалявам, аз много обичам дясното единство и съм направил много жертви и компромиси за това единство, но в сегашната ситуация трябва да сме напълно наясно, че десница в България може да бъда само този, който ще се противопостави на задаващата се коалиция между БСП и ГЕРБ. Който ще има силата да излезе срещу комунистите и да покаже истините, да разкрие всяка далавера, да предложи разумно решение, за да бъдат спрени техните безумни политики.

В следващия парламент свестните и десните в България няма да имат мнозинство. Нека да не си правим илюзии, всеки обича да гласува за властта, но когато всички са на власт в парламента, останалите са в опозиция. Така че, в следващият парламент, трябва да има силна парламентарна група от смели и безкомпромисни хора, за които властта не представлява ценност сама по себе си.

Тук са само хора, които са го доказали. И Мартин Димитров, и Трайчо Трайков, и Петър Славов, и всички хора от ДСБ, са показали, че когато властта и принципите тръгнат по различни пътища, не се колебаят по кой път да поемат.

В българската политика има само два пътя – лесен и десен. Лесният е „винаги с властта“, а десният – винаги с принципите. Той е дълъг и стръмен.

Целите на Нова Република не са постижими дори за няколко години, нужна е отдаденост. Призовавам ви да тръгнем заедно по този път, с увереност, че води до успех за цялото българско общество.

Изказване на Радан Кънев при представянето на листата на Нова Република в Стара Загора на 3 март 2017 г.