Ген. Атанасов: Бойко Борисов постави в зависимост МВР

10 март 2017 • Блог Споделете в Facebook 10

 

„Европейският съюз е разделен на скорости и ние трябва да положим усиля като държава, защото имаме големи проблеми с пробитите институции и огромната корупция. Готови сме и за Шенген, но не сме готови да поддържаме необходимото темпо заради провала на управлението в борбата с корупцията“ това заяви ген. Атанасов по време на дебата на тема „Вътрешна сигурност“. Той добави, че – „Руските и турските служби от години си разиграват коня тук, на наша територия, за какъв Шенген говорим.“

На въпросa за проблемите с миграцията той допълни, че е отново проблем е високото ниво на корупция и каналджийството. Основен проблем не е миграцията, не е приемането на България в Шенген, а закриляното от държавата на каналджийството. Водачът на листата на Нова Република в Пазарджик припомни, че и като депутат многократно е поставял този проблем на дневен ред пред правителството на Бойко Борисов, но ефективни мерки не са били предприети. “По същия начин стоят нещата и със служебното правителство, което не предприема реални действия, за да могат да бъдат прекъснати канали за трафик на хора, които се управляват от лица като Радо Схемата, добър познайник на полицията.”, коментира още Атанасов.

Според Атанасов, най-големият проблем на системата за сигурност е кадровата търговия в МВР, където бяха назначени зависими хора още по време на управлението на Орешарски. Това пречи да се проведе активна борба с престъпността и да има независим състав на МВР. Той добави, че част от програмата на Нова Република съдържа прост план в седем точки, които са изпълними в рамките на 6 месеца и биха довели до реална промяна. Атанасов обвини Борисов, че по време на управлението си не е проявил реална воля за борба с мафията поради зависимостта си от сарайско-библиотекарската групировка.

Липсата на мотивация у служителите в МВР, Атанасов обясни с факта, че повече от три години служители на полицията не са получавали униформи. “Как да са мотивирани? Системата за сигурност е тежко недофинансирана, а на тази система са необходими още 200 милиона, за да работи нормално. Основен проблем на тази система е, че тя е неправилно разпределена и неравномерно финансирана. Редно е уличният полицай да започва поне със заплата 1000 лв, за да има мотивация“, добави той.

На въпроса за това, съществува ли достатъчна държавна регулация върху износа на оръжия по повод зачестилите случай на намерено българско оръжие, включително и при терористични групировки, Атанасов коментира, че докато има международни конфликти, ще се произвеждат оръжия и българската държава разполага със законови механизми да контролира износа. Колкото до случая в Алепо според Атанасов е било активно мероприятие на руската държава с цел намеса в политиката на България, не проблем на търговията.