Дани Каназирева: Парите да остават там, където са изработени

03 март 2017 • БлогИдеи Споделете в Facebook 7

 

50% от данъка върху доходите и 50% от данък печалба ще остават в общината

Може да сте забравили една новина от лятото на миналата година. Тогава Министерският съвет реши да раздаде 27 милиона лева на 43 общини. Парите бяха предназначени за малки села, в които живеят максимум стотина човека, въпреки че на хартия се водят 500. Спортни площадки, хандбални игрища, стадиони, осветление… Този фрапантен пример на безмислено харчене на пари на данъкотлатците имаше само едно обяснение – 33 от тези 43 общини са управлявани от ДПС. Т.е.

ГЕРБ са имали да си плащат нещо на ДПС

и са решили да го направят с нашите пари. Не ви ли омръзна винаги да е така? Винаги някой да се разпорежда с нашите пари за собствените си интереси.
Нима хората в село Ново Соколино в община Момчилград имат нужда от хандбално игрище? Та там повечето къщи са празни, а останалите хора са възрастни и имат нужда от всичко друго, но не и от игрище. Този пример не е изключение – така се харчат нашите пари.

България е най-централизираната държава в ЕС.

Всичко се разпределя от „едно гише“. Всички пари отиват в министерствата в София, а там партийната номенклатура решава кой заслужава и кой не заслужава подкрепа. Това е и обидно, и неефективно. Не може чиновникът от министерството да знае по-добре от хората по места от какво имат нужда. Точно този модел обаче държи на власт досегашните партии, които са се превърнали в разпределители на „порции“. Така принуждават хората да не избират най-добрите кандидати за кметове и общински съветници, а да гласуват за некадърници, които обаче са от правилната партия.

За да има пари…

Не можем повече да живеем така. Не е справедливо. Не може всеки да е принуден да „ходи на килимчето“, за да получи някой лев. Не може някой да събира всичките ни пари, след което да идва и да се хвали колко ни е „дал“.

Парите трябва да остават там, където са изработени. Нова Република е единствената политическа сила, която предвижда в програмата си истинска децентрализация.
50% от данъка върху доходите и 50% от данък печалба ще остават в общината, където са изработени. Това ще даде възможност на общините, в които няма корупция и привличат инвестиции, да работят по-добре за своите граждани. Най-добре хората по места знаят от какво имат нужда – те сами ще решават дали парите да отидат за хандбално игрище, детска градина или нов асфалт на улицата.

Сегашният модел на свръхцентрализация е наследство от тоталитарния режим.

Той на практика запазва старите отношения – не хората да решават какво да се случва с парите им, а централната власт да се разпорежда с всичко. Докато не бъдат въведени правила за рационалното изразходване на данъците, ще наблюдаваме все същото безобразие с безконтролно изтичане на парите ни.

Същият модел е и при европроектите. В центъра стоят чиновниците, а не ефективността. За да спечелиш проект, трябва да имаш контакти в министерството, а не добре подготвен проект. Този модел убива всяка предприемчивост и конкуренция.