БСП и ГЕРБ са се разбрали да прахосат 20 млрд. лв. за АЕЦ „Белене“

05 март 2017 • Блог Споделете в Facebook 9

През последните 10 години управляваха ГЕРБ и БСП. В това време всички източноевропейски държави, влезли заедно с нас в Европейския Съюз, забогатяха. Само България не успя. Литва, Латвия и Естония станаха богати европейски страни, а навсякъде в България основен проблем са ниските доходи.

България няма как да забогатее, ако правителствата не подпомагат малкия бизнес, който създава работни места и плаща високи заплати. Няма да забогатее, ако продължава да насърчава монополистите.

Има нужда от огромна промяна.

Това, което ние предлагаме на тези избори, е алтернативата. Бившите ни колеги от Реформаторския блок станаха притурка на ГЕРБ, а Марешки би управлявал с всеки, стига само да управлява. Оставаме само ние. Има само една разумна демократична алтернатива на тези избори. И това е Нова Република. Останалите са винаги с властта, която БСП и ГЕРБ се готвят да си поделят.

Трябва да ги спрем.

Защото, ако не ги спрем, цената ще е прекалено висока. 20 милиарда лева ще загубим с АЕЦ „Белене“, ако го допуснем – това ще означава срив на финансовата система. Само ние от Нова република сме против АЕЦ „Белене“. Скоро ще сме в най-тежката ситуация по отношение на проекта – това ще бъде в началото на новият парламент. Единствената пречка пред АЕЦ „Белене“ сме аз и Нова Република – аз бях съавтор на решението на Народното събрание за прекратяване на проекта. Но нашето решение може лесно да бъде отменено с обикновено мнозинство. А вече има съгласие между ГЕРБ и БСП да направят точно това – да отменят решението, за да строят АЕЦ „Белене“ с фалшив чуждестранен инвеститор.

Когато хората видят коалицията на БСП и ГЕРБ, скрита зад едно програмно правителство, тогава всички десни хора ще погледнат към Нова Републлика.

Но трябва ли да плащаме тази цена?

Най-високата икономическа цена ще платят хората от Стара Загора – всички, до последния човек в града. Защото, за да започнат строежа, те ще трябва да затворят мините и ТЕЦ-овете, защото няма да има нужда от новия ток от Белене. Ще направят всичко това, за да построят една ядрена централа и да прахосат 20 милиарда лева.

Но това не е единственият подготвян грабеж. Правителството между БСП и ГЕРБ ще замете всичко около КТБ и нищо по този случай няма да е разследвано, никой няма да бъде хванат, нищо няма да се случи. Темата КТБ ще бъде заровена завинаги. Тази кражба трябва да бъде разследвана, а на замесените лица в нея, да им бъде потърсена отговорност.

Ние сме пред една тежка битка.

Нека всички да излезем и да гласуваме, до последния човек, а не да чакаме вземането на пагубното решение за „Белене“, а след това да се налага да правим още по-големи протести, за да ги свалим от власт. Нека да постъпим по умния начин, да мобилизираме хората и да сложим край на този мащабен проект.

Останалите само приказват, а ние действаме.

Имам молба към вас – хората трябва да бъдат информирани. Те трябва да знаят кои сме ние от Нова Република и какви са нашите цели. Ние сме тези, които въведоха лустрацията. Всички истински десни политици – от ДСБ, Трайчо Трайков, Петър Славов, всички са в Нова Република. През последните 2 години ние бяхме подкрепата за малкия и среден бизнес в парламента, особено след въвеждането на данък „Уикенд“. Когато искаха да въведат много нисък праг на кешовите разплащания, който би навредил на всички ни, хората идваха при нас. Когато вдигаха данъците, малкият и среден бизнес ни търсиха, идваха при нас.

Нека да не чакаме лошото да се случи, умният начин е да реагираме сега, да убедим всички около нас в правотата на Нова Република и да получим силен резултат, с който да спрем плановете на тази коалиция.

Ако влезем достатъчно смело в тази битка, ще получим положителни резултати. Нова Република ще бъде приятната изненада на тези избори.

Част от изказванията на Мартин Димитров в Стара Загора, Хасково и Шумен на 3 и 4 март 2017 г.